Egy független szakértői testület tekintette át az EUROfusion, az európai magfúziós kutatásokat összefogó szervezet, kutatás-fejlesztési és tervezési munkáját a DEMO-nál, a leendő demonstrációs fúziós erőműnél 2020. november 19. és 25 között. Az 5 fős nemzetközi testület magyar tagja Prof. Dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technika Intézetének munkatársa. A testület vezetője a CERN volt főigazgatója és tagjai között nagy nukleáris iparvállalatok és kutatóintézetek vezetői szerepeltek. Az EUROfusion örömmel fogadja a testület ajánlásait az eddigi eredményekről és a koncepciós fázisba való továbblépésről. A DEMO berendezést az európai fúziós közösség az iparral együtt tervezi. Az első fúziós erőmű megvalósításában az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont szakemberei is részt vesznek, elsősorban mérnöki tervezés és különféle szimulációs feladatok keretében.

A fúziós erőmű művész koncepciója. Forrás: EUROfusion

A fúziós energia megvalósítása

Az EUROfusion konzorcium az EU, Svájc és Ukrajna kutatóit tömöríti azzal a céllal, hogy a lehető leghamarabb megvalósítsák a tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású fúziós energiatermelést. Végső célja a fúziós demonstrációs erőmű, a DEMO megtervezése és megépítése. Ez a maga nemében első és egyedülálló létesítmény több száz megawatt villamos energia termelését, valamint olyan alapvető technológiák alkalmazhatóságát fogja bemutatni, mint a trícium-tenyésztés és a távvezérelt karbantartás.

Az EUROfusion több lépcsős megközelítést alkalmaz a DEMO tervezésében, az egyes lépcsők közt az ipari szabványokat figyelembe vevő szakértői felülvizsgálattal. Ez lehetővé teszi a DEMO csapatának, hogy tanuljon az ITER tapasztalataiból, és garantálja, hogy a DEMO támogatja és bevonja az európai fúziós közösséget, valamint azokat a vállalatokat, amelyek részt tudnak venni a tervezésében és megépítésében.

Aszódi Attila így vélekedett a DEMO terveinek áttekintéséről:

„A DEMO terveinek áttekintése rendkívül érdekes feladat volt! Sokat tanultam a korszerű fúziós technológiáról, és remélhetőleg a fúziós közösség fontos visszajelzéseket kapott tőlem a biztonsággal, az engedélyezéssel, a tervezéssel, a mérnöki feladatokkal és a tudásmenedzsmenttel kapcsolatban. A DEMO a következő nagy lépés a fúziós energia kereskedelmi hasznosítása irányába. Európa fúziós K + F tevékenységének felgyorsítása egy új korszak kezdete a területen, sok munkát adva a kutatóintézetek és az egyetemi laboratóriumok számára.”

A DEMO CAD modeljén dolgozik Zsákai András fejlesztő mérnök

Az Energiatudományi Kutatóközpont is hozzájárul

Az EUROfusion konzorcium munkájában Magyarországról legnagyobb részben az Energiatudományi Kutatóközpont vesz részt, részben plazmafizikai kutatásokkal és technológiai fejlesztésekkel. Ezek nagy része a jelenlegi fúziós berendezések és az ITER nagy kísérleti berendezés megvalósítására irányulnak, de fokozatosan fordulnak a DEMO tervezése felé is. A DEMO mostani szakértői felülvizsgálatában hasznos hátteret adott, hogy az EK és a BME Nukleáris Technika Intézetének munkatársai régebb óta tevékenyen vesznek részt a nemzetközi, ezen belül is az európai fúziós kutatásokban.